zazdrosc-cytat

O zazdrości

Jak możesz poradzić sobie z zazdrością? Czemu zazdrościsz?

Wracamy do Ciebie z cyklem: „Oswajamy emocje”, autorstwa naszej wolontariuszki Katarzyny Majchrzak. Zajmiemy się dziś zazdrością. Mamy nadzieję, że ten post zainspiruje Cię do refleksji.

Zazdrość pojawia się najczęściej, kiedy ktoś posiada coś (praca, osiągniecie, umiejętność, przedmiot itd.), czego Ty nie masz, a pragnęłabyś mieć. Co ważne, ta niezaspokojona potrzeba może, ale nie musi być uświadomiona. Z tego powodu w niektórych sytuacjach może być Ci trudno zidentyfikować, czym jest ta niezaspokojona potrzeba i dlaczego doświadczasz zazdrości.

Pamiętaj, zazdrość to emocja potrzebna tak samo, jak każda inna.  Jest po to, aby dać Ci konkretną informację – to drogowskaz ku lepszej znajomości siebie. Zadaniem zazdrości jest wskazanie Twoich potrzeb oraz motywacja do działania i/lub refleksji.

Kiedy jesteś zazdrosna zapytaj siebie:

•  Czym jest to, czego zazdroszczę tej osobie, a czego sama nie mam?
  •  Co – tak naprawdę – da mi posiadanie tej rzeczy/ osiągnięcia etc.? Czy ja tego potrzebuję?
  •  Co zmieni się i co będzie możliwe, jeśli będę to „coś” posiadać?
  •  Co musiałabym zrobić, żeby zmienić aktualną sytuację i osiągnąć to, czego pragnę i potrzebuję?

Spójrz na zazdrość, jak na wskazówkę – być może kryją się tam wcześniej nieuświadomione potrzeby?  Może dowiesz się, co jest dla Ciebie szczególnie ważne oraz za co podziwiasz innych? Następnie zdecyduj, czy i jakie zmiany chcesz wprowadzić do swojego życia.

Zazdrości może towarzyszysz także smutek, złość, wstyd czy zdziwienie. Bądź dla siebie łagodna. Zazdrość pojawia się w życiu każdej z nas, do Ciebie należy w jaki sposób na nią zareagujesz.

Warto także zaznaczyć, że opisywane w naszym cyklu spojrzenie na emocje pozwoli Ci zachować zdrowsze relacje z innymi.  Znając źródło własnej zazdrości łatwiej będzie Ci porozmawiać o tym z osobą, wobec której odczuwasz zazdrość. Być może zdecydujesz się na skomplementowanie osiągnieć tej osoby i dostaniesz od niej ciekawe wskazówki. A może to, czego chciałaś w rzeczywistości okaże się nie być już tak atrakcyjne.