O ofiarach przemocy

Znęcanie się nad drugą osobą może mieć bardzo wiele postaci – przemocy fizycznej, seksualnej a także psychicznej. Przemoc psychiczna w porównaniu do innych form przemocy nie pozostawia widocznych śladów na ciele, dlatego też jest bardzo trudna do udowodnienia. Co więcej, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że są ofiarami przemocy psychicznej. Bardzo często ofiary racjonalizują i normalizują całe zjawisko. Powtarzająca się agresja słowna tak jak wywieranie wpływu i presji, manipulacja oraz lekceważenie starań drugiej osoby i traktowanie jej z pogardą jest oznaką przemocy psychicznej.

Bardzo często agresor poprzez izolowanie od innych ludzi, zabieranie korespondencji, dokumentów, pieniędzy i innych rzeczy osobistych może zacząć uzależniać od siebie swoją ofiarę. Co więcej, w przemocy psychicznej ważnym aspektem są groźby – zarówno te dotyczące przemocy fizycznej a także akty agresji, wszystko co może być pokazem swojej fizycznej siły nad ofiarą.

Przemoc psychiczna nie pozostawia oznak na ciele jednak bardzo dotkliwie rani umysł i może mieć ogromny wpływ na całe późniejsze życie. Osoba, która przez długi czas doświadcza przemocy psychicznej może nie być w stanie prowadzić samodzielnego życia. Dzieje się tak dlatego, że osoba pozwala agresorowi zawładnąć swoim życiem i wmówić, że jest nic nie wartą jednostką i sama sobie na pewno nie poradzi. Właśnie w taki sposób osoba ta wciąż pada ofiarą przemocy i nie jest w stanie wydostać się z błędnego koła. Agresor również wywołuje w swojej ofierze ciągłe poczucie winy, wmawiając, że wszystko co się dzieje było sprowokowane jej zachowaniem.

W konsekwencji ofiara coraz bardziej stara się sprostać oczekiwaniom agresora wierząc, że jeśli wykaże się idealnym zachowaniem, nie będzie dawać pretekstu do znęcania się nad nią. To wszystko sprawia, że ofiara uczy się żyć pod dyktando agresora w pełni dostosowując się do jego oczekiwań i wymagań. Racjonalizuje wszelkie zachowania i stara się dostosować, aby nie prowokować swojego oprawcy.

Ofiary przemocy psychicznej najczęściej zmagają się z niską samooceną a także mogą cierpieć na bezsenność, depresję, nerwicę, stany lękowe a także mogą się pojawić objawy somatyczne związane z lękiem takie jak; nudności, zawroty głowy, drżenie rąk czy kołatanie serca. Osoby będące ofiarami przemocy psychicznej są bardzo wycofane, stronią od ludzi i niechętnie nawiązują nowe kontakty. Nie są w stanie zbudować zdrowych relacji, gdyż cały czas tkwią w poczuciu zagrożenia i przekonaniu, iż nie są warte czyjejś uwagi, miłości i zrozumienia.

Bycie ofiarą przemocy nie jest niczym wstydliwym i warto poszukać pomocy, by móc rozpocząć nowe, wolne od lęku i bólu życie. Pamiętaj! Jeśli jesteś ofiarą przemocy, nie zwlekaj i poszukaj pomocy u odpowiednich organizacji, która będzie w stanie Ci pomóc. Zawalcz o swoją przyszłość i napisz do Nas!