W jaki sposób do siebie mówisz?

Sposób w jaki do siebie mówisz, to jedna z tych umiejętności, która może znacząco odmienić jakość Twojego życia. Tak wielką wagę przywiązujemy do słów, które wypowiadamy na głos, kierujemy do innych, jednak w ogóle nie przywiązujemy uwagi jak mówimy do siebie samych.

Wszystko zaczyna się i kończy w naszej głowie, myśli, które krążą w niej każdego dnia, mają odzwierciedlenie w naszym życiu. Tak samo jest ze sposobem w jaki myślisz o sobie, w sposobie w jakim do siebie mówisz.

Ile razy zdarzyło Ci się skarcić siebie samą w myślach, użyć ciężkich epitetów: 'jesteś głupia’, 'do niczego się nie nadajesz’, 'niczego nie potrafisz zrobić właściwie’, 'nie zasługujesz na szczęście’, 'jesteś nic nie warta’, itp.?!

Sposób w jaki o sobie mówisz, kreuje Twoją energię, tą energię, którą wysyłasz do świata i ludzi. Mówiąc o sobie negatywnie, wysyłasz sygnały do wszystkich komórek swojego ciała, które działają zgodnie z tym jak siebie postrzegasz.

Jeśli chcesz by ludzie Cię szanowali, cenili oraz liczyli się z Twoim zdaniem, musisz zacząć traktować lepiej samą siebie. Zaopiekować się sobą, obdarzyć większą wyrozumiałością i troską. A żeby to zrobić, należy w pierwszej kolejności wyeliminować wszystkie negatywne, destrukcyjne myśli o sobie samej.

Jesteś niepowtarzalna, taka jaka jesteś, że wszystkimi wadami i mankamentami, cudowna w swojej ludzkiej niedoskonałości. Dlatego też zasługujesz na to co dobre.

Zaobserwuj swoje myśli, zauważ momenty, kiedy źle o sobie mówisz, kiedy podkopujesz swoją wartość, ganisz się za popełnione błędy lub bycie niedoskonałą. Jak tylko je zauważysz, postaraj się zmieniać ich narrację, może coś Ci nie wyszło, ale nie oznacza to, że jesteś do niczego. Zmiana nie zajdzie na przestrzeni jednego czy dwóch dni. Jednak konsekwencja w obserwacji i korygowaniu myślenia o sobie samej, może zmienić zły schemat na przestrzeni kilku tygodni, właśnie tyle potrzeba by zmienić zły nawyk czy schemat myślenia.

Jeśli potrzebujesz wsparcia mentorskiego, napisz do Nas, postaramy się pomóc.